Considerat inca din vremuri imemoriale drept o bautura nobila, vinul a devenit odata cu trecerea anilor un adaos rafinat la o masa imbelsugata sau, in concordanta cu momentul zilei, un rasfat singular, ce va poate ajuta sa va destindeti la sfarsitul unui program incarcat. Dintre toate sortimentele disponibile pe piata, cele demiseci par a fi cele mai indragite, datorita echilibrului perfect dintre robustetea gustului, ce scoate in evidenta soiul de struguri de provenienta, si aromele dezvoltate in urma procesului de maturare. In mod asemenator, numarul aproape nelimitat de asocieri culinare ce pot fi facute cu un vin demisec il recomanda drept una dintre alegerile ideale pentru un eveniment special.
Varietati de vinuri demiseci
In tara noastra, printre cele mai apreciate sortimente de vinuri demiseci se numara Feteasca Regala, o varietate alba rezultata din procesul de hibridare naturala a soiurilor Grasa de Cotnari si Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca, un soi cu gust proaspat floral, ce poate da nastere atat la varietati demiseci cat si demidulci, sau Feteasca Neagra, un vin rosu cu o aroma subtila de fructe de padure si un nivel de robustete placut, moderat.
Daca facem trecerea catre soiurile de origine internationala, cele mai cunoscute sunt fara indoiala Merlot si Cabernet Sauvignon, doua varietati similare, ce produc vinuri ale caror arome pot fi diferite in functie de conditiile climaterice la care au fost supuse, pornind de la capsuni si prune, la mure, afine si accente discrete de ciocolata. Alte alegeri la fel de populare sunt Pinot Noir, un sortiment amplu, ce poate atinge note de tutun, piele si piper negru la maturitate, Chardonnay, un sortiment folosit si la obtinerea sampaniei sau Pinot Gris, ideal pentru varietati de cupaje pline de savoare.
Cu ce servim vinul demisec
In ceea ce priveste avantajele asocierii acestui tip de vin, putem aseza pe primul loc faptul ca, datorita cantitatii mici de zahar continut, si implicit a cantitatii mai mici de sulfiti nesesara pastrarii, varietatile demiseci sunt preferate datorita efectelor mai moderate pe care alcoolul le exercita asupra organismului. Un alt avantaj este si faptul ca, in ciuda numarului geneoros de sortimente din care putem alege, regulile de asociere cu mancarea sunt la indemana oricui.
Astfel, vinul rosu este ideal acompaniat de carnea de porc, vita, miel sau vanat, in timp ce puiul, pastele sau curcanul sunt insotite la perfectie de o varietate alba. Nu in ultimul rand, un vin demisec ce are o corpolenta scazuta si un volum de alcool mic va fi asociat in mod diferit fata de unul robust, cu taninuri puternice, care ar putea acapara usor orice alt gust de la masa. Luand in considerare aceste caracteristici si indrumari generale, garantia succesului mesei dumnevoastra festive nu poate fi decat garantata.