Când aducem în discuție personalizarea articolelor textile cel mai frecvent se folosește broderia sau imprimarea termică. Aceste două tehnici sunt diferite și este bine să le cunoști pentru a lua decizia finală.
Broderia presupune un proces prin care se adaugă un model în relief pe un material textil, cu ajutorul unor ațe speciale. Mai întâi se face un design care se dorește a fi creat, apoi se alege materialul, ațele folosite și se trece la treabă. Se poate realiza atât manual, cât și mecanic. Prima variantă este mai puțin întâlnită, deoarece este consumatoare de timp, dar a doua este mai frecventă și permite brodarea rapidă în masă. Dacă ai nevoie de servicii de brodare pentru mai multe piese textile, cel mai bine este să apelezi la o firmă care se ocupă de asta, precum e Limarom. Specialiștii de aici știu să facă cele mai frumoase tricouri personalizate brodate, dar și tot felul de piese vestimentare brodate folosite în diverse domenii.
În ceea ce privește imprimarea termică, în acest caz modelul dorit a fi prezent pe un anumit material textil se transferă cu ajutorul căldurii și al presiunii. Pentru început se realizează designul dorit, apoi în funcție de imprimanta folosită se aplică pe țesătură. La final se lasă la răcit, se curăță și se verifică.
Broderia se diferențiază de imprimarea termică prin mai multe aspecte. Vom vorbi despre cele mai importante.
În primul rând ne referim la investiția care trebuie făcută. Ei bine, aceasta este mult mai mare în cazul broderiei, deoarece aparatura este mai costisitoare. Acestea fiind zise și prețul final va fi unul mai ridicat.
Apoi, foarte importantă este rezistența în timp a personalizării. Broderia are o rezistentă foarte mare la spălat, călcat, uscat, pe când imprimarea termică este mult mai sensibilă (nu se folosesc temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, se calcă pe dos, nu se folosește uscătorul automat de rufe).
Spre deosebire de imprimarea termică, procedură rapidă, broderia se realizează mult mai greu, procesul fiind unul mai complex. Rezultatul însă va fi cu totul și cu totul deosebit.
Diferențe apar și în ceea ce privește materialul ce poate fi utilizat. La broderie sunt necesare textile ceva mai groase, care nu au elasticitate, deoarece altfel la final materialul se va încreți și rezultatul nu va fi cel dorit. În privința imprimării termice, lucrurile sunt ceva mai simple, deoarece se poate acționa și pe materiale mai subțiri și elastice, dacă sunt bine întinse în timpul imprimării.
Ambele opțiuni au, după cum ai putut observa și tu, atât avantaje, cât și dezavantaje. Ideea este să le analizezi bine pe toate și să alegi ce ți se potrivește în funcție de ce dorești să obții la final, în funcție de designul pe care îl dorești imprimat, de materialele folosite și bineînțeles de bugetul de care dispui.