Ce este exudatul faringian?
Exudatul faringian este o procedură de recoltare a celulelor de la nivelul mucoasei faringiene, în scopul de a determina prezența unor bacterii sau microorganisme ce pot duce la apariția unor infecții respiratorii.
Cum se recoltează proba?
Exudatul faringian se poate recolta în orice moment al zilei, deoarece nu este o analiză ce necesită a fi făcută pe stomacul gol. Este însă bine să se evite în ziua respectivă alimentele care pot provoca iritații la nivelul gâtului, băuturile carbogazoase, cafeaua sau alcoolul.
Procedura este una simpla, nedureroasă, dar poate provoca disconfort, iar aici ne referim la reflexul de vomă sau tuse, deoarece recoltarea se face cu ajutorul unui tampon de bumbac sau a unei spatule. În cazul folosirii unui tampon steril, acesta este introdus în gâtul pacientului și se apasă puțin, în cazul folosirii unei spatule, se procedează la fel, doar că se recoltează mostre de celule pe spatulă. Indiferent de metodă, instrumentul este introdus apoi într-un recipient steril și dat mai departe la analizat.
Ce boli poate depista?
Sunt mai multe boli pe care un exudat faringian le poate depista:
- faringita streptococică
- difteria
- gripa
- răceala comună
- infecția cu COVID-19
- candidoza
- amigdalita
- faringita
- laringita
- sinuzita
Toate aceste afecțiuni pot fi stabilite cu precizie în urma unei astfel de analize, astfel încât tratamentul să fie unul adecvat, ceea ce va duce la îmbunătățirea stării de sănătate cât mai curând și eficient.
Ce simptome trebuie să mă trimită la medic pentru exudat?
Dacă ți se pare că ceva nu este în regulă cu tine și că ai putea avea o infecție fungică sau bacteriană, trebuie să mergi la medic. Simptomele care ar trebui să îți dea de gândit sunt următoarele:
- disconfort la nivelul gâtului, manifestat prin iritație, înțepături, senzația de uscăciune, dificultăți la înghițire;
- inflamarea gâtului și roșeața;
- apariția unor pete sau plăci albicioase pe limbă sau în gât;
- dureri de urechi;
- febră;
- oboseală;
- stări de slăbiciune.
Aceste simptome sunt de obicei combinate între ele și poate fi destul de neplăcut să le ai. Multe persoane nu merg la medic la timp sau chiar nu merg deloc și ajung să se chinuie zile în șir cu tratamente neadecvate, ceea ce nu este recomandat.
Cât costă o astfel de analiză?
Prețurile pot fi diferite de la un laborator la altul, dar în general nu vorbim de un cost foarte mare. De exemplu, la ProTest Diagnostic, o astfel de analiză costă până în 50 lei, indiferent dacă este vorba de cultură bacteriană sau fungică.
Unde poate fi făcut un exudat faringian?
O astfel de analiză se poate realiza cel mai simplu la un laborator specializat. Acesta are profesioniști bine pregătiți, care știu exact ce să facă. Bineînțeles, exudatul se face și în spitale, ori de cât eori este necesar acest lucru pentru stabilirea unui diagnostic și prescrierea unui tratament adecvat.