Celulele stem sunt celulele de baza ale organismului uman, care alcatuiesc fundatia corpului nostru. Acestea au capacitatea de a se dezvolta in orice tip de celula, multiplicandu-se si transformandu-se in celule ale sangelui, ale oaselor, tesuturilor si organelor.
Sangele din cordonul ombilical sunt o sursa bogata de celule stem, celule care genereaza si reinnoiesc permanent stocurile de globule rosii, globule albe si trombocite. Afla la ce ne ajuta celulele stem, adicat cele care ne ajuta sa folosim oxigenul la coagularea sangelui si sa combatem infectiile. Sangele din cordonul ombilical poate fi extras imediat dupa nastere.Celulele stem sunt separate din sange si stocate pentru a fi utilizate de catre copil sau de catre familia acestuia.Celulele din sangele de cordon sunt imature si sunt mai putin compatibile decat cele mai mature din maduva osoasa.Transfuziile de sange de cordon pot face celulele stem mai accesibile.
Celulele stem hematopoietice care se utilizeaza in tratamentul bolilor de sange, celulele stem mezenchimale utilizate in medicina regenerativa si celulele stem endoteliale sunt cea mai recenta inovatie in domeniul terapiei celulare avand rol de a repara vasele de sange deteriorate in urma atacurilor cerebrale sau atacurilor de cord.
Celulele stem endoteliale sunt considerate primordial in sanatatea sistemului cardiovascular.Acestea joaca un rol cheie in functionarea corespunzatoare a fiecarui organ din corpul nostru, ele fiind esentiale in orice proces de regenerare a organelor.
Ceea ce va schimba viitorul in medicina sunt terapiile cu celule stem din cordonul ombilical. Domeniul terapiei celulare, a medicinei regenerative se afla intr-un progres continuu.Cercetatorii incearca sa valorifice celulele stem in vederea diagnosticarii si tratarii diverselor boli si conditii medicale.
Celulele stem se folosesc in tratarea a peste 80 de boli ale sangelui si ale sistemului imunitar, cum ar fi tulburari maligne si non-maligne ale sangelui, paralizie cerebrala, diabet de tip I, regenerarea tesutului cerebral, regenerarea miocardului, accident vascular cerebral ischemic, boli autoimmune, leziuni ale maduvei osoase.
Medicina regenerativa cunoaste rezultate foarte bune in urma terapiilor cu celule stem recoltate la nasterea bebelusului, ca urmare numarul centrelor medicale si a spitalelor care fac aceste tratamente s-a marit.
O metoda de a reconstrie a fluxului de sange al unei persoane este stocarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical.Aceasta constituie speranta pentru terapiile viitoare dezvoltate de medicina regenerativa. Cu ajutorul celulelor stem recoltate la nasterea bebelusului tau se doreste tratarea si imbunatatirea calitatii vietii copilului si a fratilor sai, precum si a altor membrii apropiati din familie.
In concluzie, terapiile cu celule stem sunt un adevarat miracol pentru multi dintre pacientii care sufera de diverse afectiuni medicale.
Cand ne decidem sa recoltam celule stem este o decizie extrem de importanta si ca urmare, alegerea companiei este una foarte importanta.Va fi necesar sa tinem cont de cateva elemente:
-banca de celule stem sa aibe experienta in domeniu
-procesarea si stocarea celulelor stem sa se faca intr-o tara cu sistem medical performant
-sangele ombilical recoltat sa fie procesat, iar celulele stem sa fie separate de restul masei celulare
-stocarea celulelor stem sa se faca in recipient dublu